luni, 14 noiembrie 2011

Cine suntem şi ce vrem

Suntem cinci bibliotecari din cinci biblioteci publice româneşti:
Gabriel Cărăbuş (Suceava), director Biblioteca Judeţeană „Ion C. Sbiera” Suceava
Corina Ciuraru (Brăila), şef Serviciu „Automatizare”, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila
Delia Pantea (Oradea), şef Compartiment "Îndrumare metodică”, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor
Sorina Stanca (Cluj), director Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj
Valentin Smedescu (Râmnicu Valcea), şef Serviciu „Marketing-Dezvoltare”, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Înfăptuim împreună proiectul „Istorie locala @ biblioteca ta”, produs al experienţelor, imaginaţiei şi colaborării noastre, puse la lucru - pe această temă, evident :)  - şi „înainte”, dar mai ales în timpul şi ulterior Programului Mortenson pentru Lideri şi Inovatori, la care am participat.

Ştim că (şi) în România există bibliotecari preocupaţi de istoria locală şi de funcţiunile pe care trebuie să şi le asume biblioteca publică, legat de istoria locala. Pe ici, pe colo, unde pasiunea/ viziunea şi eforturile unor bibliotecari s-au putut „exprima” mai puţin îngrădite de activităţile curente, bibliotecile publice româneşti încep să devină „memorii vii”, „cronicari”, „tezaurizatori” ai istoriei comunităţilor. Prin proiectul nostru ne propunem, pe scurt, ca preocuparea pentru istoria locală să balanseze din categoria „excepţiilor” în cea a „regulii” ca fiecare bibliotecă publică să-şi împlinească, prioritar, şi această menire. Pentru început, aceasta se va întâmpla în bibliotecile noastre judeţene, ale celor cinci susmenţionaţi, însă am pornit la drum cu speranţa că ne vor urma exemplul şi ni se vor alătura alţi bibliotecari şi biblioteci. Pentru ei şi pentru că ne dorim ca istoria locală să fie adusă în actualitate pretutindeni în România şi „divulgată” on-line oricui este interesat de ea, intenţionăm să concentrăm pe acest blog toată experienţa acumulată în înfăptuirea proiectului Istorie locala @ biblioteca taVoi adăuga informaţii împreună cu Corina, Delia, Gabi şi Sorina.
Este momentul să spun că, în calitatea noastră de bibliotecari care îşi asumă acest proiect, tocmai ne-am întâlnit la Cluj, „la Sorina” - ce bibliotecă „faină” conduce Sorina, i-am şi spus că ea şi biblioteca ei sunt deja în America! (vezi album foto de la finalul postarii). Pentru întâlnirea de la Cluj am fost invitaţi de dna Susan Schnuer - Mortenson Center for International Library Programsassociate director, care a venit în România să se vadă cu toţi cei implicaţi în proiectele rezultate în urma programului de care am beneficiat în SUA.

Album foto întâlnire evaluare Proiect  Istorie locala @ biblioteca ta şi vizită Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj, 9 nov. 2011.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu