miercuri, 30 noiembrie 2011

Pentru a te cunoaste pe tine, cunoaste trecutul comunitatii tale!

Cum altfel ar putea cineva sa se cunoasca mai bine pe sine decat cunoscandu-si inaintasii?! Decat cunoscand trecutul comunitatii din care provine?! Tocmai de aceea, pentru toti cei interesati, pentru a face cunoscut trecutul istoric al comunitatilor din care provenim, bibliotecile judetene din Bihor, Braila, Cluj, Suceava si Valcea ”am pornit impreuna la drum”, incercand sa facem primii pasi in acest domeniu al digitizarii trecutului istoric local, prin proiectul Istorie locala @ biblioteca publica. Asadar, avem un proiect unic, si de asta ne dam seama chiar daca ar fi sa ne uitam numai la faptul ca se doreste a avea o acoperire nationala, institutiile partenere proiect fiind de cinci, din judete diferite, carora déjà li se adauga inca circa 15-20 de alte institutii partenere.

Am gandit si elaborat proiectul, am obtinut o finantare din partea Centrului Mortenson din cadrul Universitatii Illinois din SUA, prin intermediul organizatiei Electronic Information for Libraries (EIFL) din Italia si al ANBPR Romania, si acum… implementam.

In Suceava proiectul Istorie locala @ biblioteca publica este apreciat de institutiile cu care am semnat contracte de parteneriat sau cu care am avut discutii si urmeaza sa semnam contracte in imediatul apropiat. 
Mai mult, nu numai ca avem incheiate sau pe cale de a incheia parteneriate cu institutii precum scoli, filial judeteana a Arhivelor Nationale sau Muzeul Bucovinei, dar beneficiem si de sprijinul unor cercetatori mai in varsta, cum ar fi, spre exemplu, dl. Eugen Dimitriu, personalitate recunoscuta in domeniu, care s-a preocupat pe timpul a peste jumatate de secol de recuperarea trecutului istoric al locurilor. Mai mult, chiar colectia de documente/fotografii a bibliotecii noastre este una deloc de neglijat, motiv pentru care in echipa de implementare a proiectului am implicat si colegi de la Compartimentul Informare bibliografica si de la sectia Fond Bucovina.
Suntem convinsi ca astfel vom reusi sa venim in sprijinul elevilor care studiaza istoria comunitatii locale si a invatatorilor care predau, dar si al tuturor celor interesati de cunoasterea trecutului istoric al comunitatii.

Gabriel Carabus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu